Vader des vaderlands

Afgelopen woensdag vierde extreem rechts clubje Voorpost de geboortedag van Willem van Oranje.

Er was een spreker van de neonazi-club Schild en Vrienden en er werd een krans gelegd.

Iedere antifascist weet dat Voorpost dit soort dingen doet om hun walgelijk denkbeelden te verspreiden.

Want een rechtschapen nationalist zou toch nooit zo’n kwast als Willem herdenken?

Willem van Oranje werd geboren als Wilhelm van Dillenburg.

Dillenburg ligt in de Duitse deelstaat Hessen en dit maakt Wilhelm dus een Duitser. Hij werd Katholiek gedoopt maar door zijn moeder Luthers opgevoed.

Op 11-jarige leeftijd erfde Willem het prinsdom Orange in Frankrijk. Maria van Hongarije werd zijn voogd en aan haar hof leerde hij Latijn, Spaans, Italiaans en Frans. Hij heeft nooit vloeiend Nederlands leren spreken.

Dat Spaans was handig, gezien de keizer van het Heilige Roomse Rijk, zijn werkgever, in Spanje zetelde. Als voorwaarde van zijn dienstverband onder keizer Karel V moest hij zich overigens wel bekeren tot het katholicisme.

Willem trouwde 3 keer.

Zijn eerste huwelijk werd katholiek ingezegend, voor zijn 2e huwelijk bekeerde hij zich tot het lutherse geloof. Zijn 2e vrouw was namelijk schatrijk en dus wisselde hij snel van geloof om te kunnen genieten van die rijkdommen.

Hij loog tegen Filips II, zoon en opvolger van Karel V, om goedkeuring voor dit huwelijk te krijgen.

Ondertussen trokken de Hugonoten zijn prinsdom Orange binnen, maar deze werden met veel geweld neergeslagen door de huurlingen van Willem, die overigens zelf nooit in Orange is geweest.

Alles om maar in de gunst van de keizer te blijven.

Na de Beeldenstorm, een opstand van protestanten, stuurde Filips II een hoge officier naar de Nederlanden om de orde te herstellen en katholicisme in te voeren als officiele religie. Dit viel niet goed bij de Nederlanders en Willem merkte op dat dit wel eens uit de hand kon lopen.

Hij sloot bondgenootschappen met hertogen en graven en switchte weer van geloof om het vertrouwen van hen te winnen.

Ondertussen was hij ook al aan vrouw nummer 3 toe, dit huwelijk werd katholiek ingezegend.

Tijdens de 80-jarige oorlog sloot hij verbonden met de Geuzen, waarvan een deel het best beschreven kon worden als een soort piraten. Deze bendes heroverde steden op de Spanjaarden, maar schroomde zich niet om daarbij ook de Nederlandse bevolking te vermoorden, martelen, verkrachten en beroven.

Ze waren fel anti-katholiek, wat Willem natuurlijk niet goed uit kwam.

Willem was aan het begin van de 80-jarige oorlog overigens vogelvrij verklaard door Filips II, degene die Willem zou vermoorden zou 25.000 gouden kronen (naar huidige maatstaven ruim 3 miljoen euro) ontvangen.

Balthasar Gerards, een streng katholieke Fransman voelde het zijn roeping om dit te doen en zo schoot hij Willem dood op 10 juli 1584.

Willem van Oranje, een Duitser met gebied in Frankrijk die van geloof wisselde als hem dat rijkdom en macht opleverde.

Enkel betiteld als “vader des vaderlands” omdat het verzet tegen de Spanjaarden jaren na zijn dood succesvol was en hij daarvoor de basis had gelegd.

Een man die nooit de Nederlandse taal beheerde en zijn laatste woorden naar verluidt in het Frans zou hebben uitgesproken.

Ik vermoed dat de nationalisten van Voorpost dit alles niet weten.