XR en de nazi’s

XR en de nazi’s, klinkt als een typische naam voor een Nederlandse punkband.

In realiteit is het een situatie waarover wel iets gezegd moet worden.

Want, XR heeft een nazi probleem.

Het probleem is dat rechts-extremisten zich al meerdere keren in hun demo’s hebben gemengd.

Voornamelijk bij de A12 demo’s, daar waren Peter van Vliet (Stop Antifa Terreur) en Yvette Evers (NVU/Voorpost) al eens actief. Ook ‘White Lives Matter’ heeft er hun kop laten zien. Van Vliet kon vrij tussen de demonstranten lopen en stond zoals gewoonlijk te zieken, eieren gooien en beledigingen te uiten.

Yvette Evers deelde flyers uit waarin ze haar visie beschreef (en als rechts-extremist ging het waarschijnlijk niet over de aarde redden), ‘White Lives Matter’ deden zich eens voor als journalisten.

Fakkelfascist Max van den Berg heeft zich ook al vaker in XR demo’s gemengd en is eens geïnterviewd met een XR vlag in de hand.

In de meeste gevallen gebeurde er vrij weinig tegen deze lui, hooguit een vrijwilliger in een gekleurd hesje dat ze vriendelijk verzocht weg te gaan.

En dat is best apart.

XR zegt namelijk een inclusieve groep te zijn die zich inzet voor het klimaat en tegen ongelijkheid, echter doen zij dus niets tegen de nazi’s die zich mengen in hun demo’s.

Vorige week blokkeerde ze de boel in Utrecht, waar ter midden van de demo een aantal activisten van ‘White Lives Matter’ een spandoek uitrolde en er een tijd hebben gestaan. De “ordedienst” van XR ging “respectvol” het gesprek aan met deze nazi’s.

Pas na een tijdje kwam de politie erbij en die stuurde de nazi’s naar de overkant van de Singel.

Toen we dit hoorde hebben we XR Nederland en XR Utrecht aangeschreven met de vraag waarom ze niets tegen die nazi’s en de vraag of ze een publiek statement kunnen afgeven waarin ze afstand nemen van neo-nazi’s en fascisten.

Toen XR kritiek kreeg op het feit dat hun demo’s bijna volledig bestaat uit witte mensen kwam er een statement waarin uitleg gegeven werd over affiniteitsgroepen voor mensen van kleur en samenwerking met groepen inheemse actievoerders uit gebieden die bedreigd worden door de klimaatcrisis.

Zo’n statement gaat er niet komen over de aanwezigheid van rechts-extremisten op hun demo’s.

Zo liet XR Utrecht het volgende weten:

“We gaan er zo min mogelijk aandacht aanschenken vooralsnog om deze lieden niet in de kaart te spelen”

Tegen een andere kameraad werd als volgt gereageerd:

“Hier een verklaring over doen geeft alleen maar een platform voor extreem rechts. Dat willen we niet, we doen ons best om deze situatie zo goed mogelijk aan te pakken”.

Waarom wil XR geen afstand nemen van rechts-extremisten maar komen ze wel met een verklaring als ze bekritiseerd worden op diversiteit?

Het lijkt mij dat je als actiegroep die pretendeert inclusief te zijn, liever geen racisten en fascisten in je demo’s wil.

Misschien word het tijd dat die radiostilte van XR over de aanwezigheid van extreem rechts eens doorbroken word en ze afstand nemen van deze fascisten.

Anders kunnen ze weleens op onverwachte weerstand stuiten bij acties in Utrecht.