“Wappies”, boeren en antifa

Geschreven op 09-AUG-2022
De “wappies” en antifa

Na 2 jaar anti-maatregeldemo’s, gepaard met geweld om verkeerde redenen en veel inmenging van extreem rechts, kwam er eindelijk een reactie vanuit radicaal links als tegengeluid. Sinds januari waren er meerdere acties tegen het racisme en antisemtisme dat openlijk geuit werd op de corona demo’s in o.a. Utrecht en Amsterdam.

Hoewel de extreem rechtse lieden op deze demo’s al bekend waren met de antifascistische beweging raakte nu ook een heel ander deel van de bevolking bekend met ‘antifa’. Binnen no-time werden beelden en berichten uit de VS gedeeld op social media met de daarbij behorende crypto-fascistische en antisemitische complotten over George Soros en Klaus Schwab.

Een groep Anarchisten die zich uitsprak tegen coronamaatregelen werd verketterd door de “wappie” beweging, je werkt immers niet samen met de “door de staat betaalde agent provocateurs”, zo luidde het protest.

Terwijl wij als Anarchisten het ook niet eens zijn met de manier waarop de overheid handelde op het hoogtepunt van de pandemie. Er waren immers te veel nietszeggende maatregelen en te weinig solidariteit naar mensen met chronische aandoeningen.

Na corona kwam er nieuwe opleving van de boerenprotesten en, wat verrassend, daar waren de “wappies” weer.

Opeens stonden alle “wappies” paraat om grootkapitaal veehouders te beschermen.

“Boeren”, die weigeren te veranderen in een veranderende wereld, werden opeens gesteund met Joegoslavische vlaggen (de omgekeerde Nederlandse vlag), gele paraplu’s en spandoeken met teksten als “het klopt niet!”.

Inmiddels was de antifascistische aandacht voor dit volk al flink gedaald.

“Wappies” mengde zich in demonstraties, organiseerde zelf demo’s en protestacties, soms met, maar vaker zonder boeren.

Als er iets gebeurde dat de publieke opinie dan negatief beïnvloedde werd er hard geroepen dat de beuk er maar in moest tegen “de linkse megolen in Den Haag”.

Tot afgelopen weekend.

Afgelopen weekend werd er bij Stroe een hakenkruisvlag opgehangen en een autoband in brand gestoken.

Waar journalisten dit incident koppelde aan berichten over meerdere bermbranden van boeren, en dus indirect boeren beschuldigde van hakenkruisvlaggen ophangen, was “wappie” Nederland er als de kippen bij om te claimen dat ‘antifa’ dit gedaan had in samenwerking met ‘Romeo’s’.

Geen van allen had zich bedacht dat na de coronademo’s met “white lives matter” spandoeken en NSB vlaggen en daarna Voorpost en NVU openlijk op boerenprotesten, extreem rechts zich gesterkt voeldde zich te uiten.

De claim dat ‘antifa’ dit zou hebben gedaan om boeren te framen is natuurlijk bizar, hoewel de vleesindustrie bekritiseerd word door veel mensen die zich ook antifascist noemen, zou geen enkele antifascist de moeite nemen om een hakenkruis vlag te bestellen en deze boven een fietsbrug te hangen.

Geen moeite in steken en zeker geen geld uitgeven naar een symbool dat alles belichaamt waar zij tegen zijn.

Nee, hoogstwaarschijnlijk waren het gewoon neo-nazi’s die de verrechtsing bij de recente grootschalige protesten zien als duwtje in de rug.

Het kan een boer zijn geweest, ik sluit namelijk niet uit dat er boeren zijn met een voorkeur voor het 3e rijk, maar ik denk toch echt eerder aan neo-nazi’s bij zo’n vlag.

Desalniettemin bleef het op verschillende (social) media gonzen over ‘antifa’.

En alles word nu ook toegeschreven aan ‘antifa’, zo was er brand in de buurt van Leeuwarden maar de brandput die de brandweer wilde gebruiken voor water was bedekt met een flinke laag gier.

Uiteraard wees “wappie” Nederland gelijk met de vinger naar ‘antifa’.

Het lijkt erop dat ‘antifa’ de zondebok word van 2022.

Wat natuurlijk absurd en tegelijkertijd lachwekkend is, antifascisme is namelijk niet iets expliciet links of geweldadigs.

Antifascisme is in mijn ogen zelfs heel normaal.

Toch proberen “wappies”, onder invloed van extreem rechts, de publieke opinie te veranderen.

Gelukkig nemen boeren, burgers en bewegingen allemaal de “wappies” niet zo serieus, dat scheelt.

De meeste mensen vonden de coronamaatregelen kut, maar het was nodig.

De meeste mensen hebben een hekel aan rascisme, fascisme en neo-nazi’s.

De meeste mensen snappen dat er ook boeren zijn die wel willen veranderen.

Gelukkig kunnen “wappies” niet de wereld veranderen en kunnen we de ‘antifa’ complotten weglachen.

Tot de tijd dat die beweging zichzelf oplost moeten we ons echter wel blijven verzetten.

Digitaal, verbaal en mits nodig fysiek.