Let terfs shut up! Een demoverslag.

Het was me het weekendje wel woar!

Al maandenlang wisten we dat het er aan zat te komen, het 3e evenement “Let Women Speak” (LWS). Vanaf het moment dat deze nep-feministen kenbaar maakte dat ze een nieuw evenement wilde gaan houden gingen we aan de slag. In een mooie progressieve stad als Utrecht is er naar ons inzien namelijk geen plaats voor transhaat, en indirect homofobie.

Homofobie? Vraag je je misschien af, en ja, een beweging als LWS is inherent homofoob te noemen. De hele homo-emancipatie beweging is namelijk begonnen met de Stonewall Riots, waar een transpersoon de eerste klap uitdeelde in het gevecht tegen politierepressie tegen de queer community. Binnen LWS zijn ook mensen actief die zelf queer zijn, maar dat zijn dan mensen die de T uit LHBT weglaten.

Zoals ook eerdere edities wilde LWS wederom transmensen zwart maken door te claimen dat mannen met foute bedoelingen zich identificeren als vrouw om zo in de vrouwenkleedkamer te kunnen spieken of om misbruik te kunnen plegen in vrouwengevangenissen. Dit kan je vergelijken met het (door extreem rechts zo genoemde) “Marokkanen probleem”. Bij dit probleem worden alle Marokkaanse-Nederlanders verantwoordelijk gehouden voor de wandaden van enkelen.

Prominent aanwezig bij de LWS manifestatie was dan ook een spandoek met de tekst “geen pik in de vrouwenlik”.

Waar ik in de afgelopen tijd bijzonder weinig over gelezen heb vanuit het LWS kamp is het structurele misbruik van vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis. Overigens houden verschillende anarchistische groepen al jaren een solidariteitsdemo bij de gevangenis in Nieuwersluis om de gedetineerden daar een hart onder de riem te steken, naast andere acties.

In de aanloop naar deze demo kwam, zoals we inmiddels gewend zijn, weer de nodige oorlogstaal vanuit het LWS kamp. Zo zouden “de mannen van antifa weer geweld willen plegen tegen vrouwen met een mening”. Dat er in de eerste 2 edities geen geweld is gebruikt tegen deze vrouwen is dat niet belangrijk, maar schijnbaar zien zij een geluidsdemonstratie als vorm van bruut geweld.

Eerder schreef ik al in een blog dat de LWS beweging wereldwijd een grote aantrekkingskracht heeft op extreem rechts, van fascisten die aansloten in het Verenigd Koninkrijk tot siegheilende neonazi’s in Australië en Nieuw Zeeland. Ook bij het eerste Nederlandse evenement werd extreem rechts goed vertegenwoordigd. Mensen van de NVU, Voorpost en Pegida werden herkend, alsmede mensen van Proud Boys NL, ‘Stop Antifa Terreur’ en diverse ‘wappie’ groepen. Zij omvatte toen circa 75% van het publiek. Er zijn toen 2 arrestaties verricht, 1 bij de LWS manifestatie en 1 tussen de politielinies. Van de 1e weten we niet wie dit was, de 2e weten we dat het een bekende rechtsextremist betrof.

Dit keer hadden rechts extremisten ook aangekondigd te komen. Onder anderen leden van de NVU, net als wat losse rechts extremisten uit de ‘wappie’ beweging. Er ook iemand van Voorpost aanwezig, althans, niet op de demo, zij durfde niet dichtbij te komen. Naast hun was ook Frans Groenendijk aanwezig, auteur van een islamofobe scriptie. Frans kwam een week geleden langs op een workshop over verschillende demonstratie technieken. Frans heeft stiekem geluidsopnames gemaakt van een klein stukje van de workshop waarin het gebruik van geweld uitgelegd werd en stuurde dit vervolgens door naar een opinieschrijver van De Telegraaf. De opinieschrijver was Mike van Wely, die in 2022 nog geschorst werd bij zijn werkgever om grensoverschrijdend gedrag. Ook heeft hij zich in januari nog racistisch uitgelaten over “smerige arabieren”. Dat zo’n iemand een negatief stuk schrijft over antifascisten en dus kant kiest voor de zelfbenoemende feministen, dat verwelkomde LWS van harte. Als je de twitter van het evenement en diens leidsters een beetje doorspit valt het overigens op er bijzonder veel mannen zijn die hun steunen, die zich erg makkelijk islamofoob en racistisch uitlaten op datzelfde medium.

Afin, Antifa ging veel geweld gebruiken tegen de politie, goeie propaganda uit het LWS kamp. Een paar dagen eerder tweette opperterf Caroline Fransen al dat de manifestatie verplaatst was naar Park Nieuweroord omdat “de politie paarden en ME moet inzetten om antifa op afstand te houden”. Realiteit is echter dat de antifa demo al eerder aangemeld stond op Park Paardenveld en die locatie dus niet beschikbaar gesteld kon worden. Omdat zij verplaatsten werd, in overleg met de gemeente, de antifa demo ook verplaatst. Caroline ging dus iets te hard met haar geweldsobsessie en vertelde dus niet de waarheid.

De demo zelf verliep, dankzij ontzettend goede organisatie rustig. Er was een politiewoordvoerder en een perswoordvoerder. Toch konden die niet altijd voorkomen dat rechtse entertaimentkanalen (want PowNews, Ongehoord Nederland en Bender kan je niet als journalisten beschouwen) af en toe te dicht bij demonstranten kwamen. Dat leverde af en toe wat duw en trekwerk op, maar verder waren er geen grote incidenten. Er werd continue herrie gemaakt en er werden leuzen geroepen als “liefde boven haat”, “siamo tutti antifascisti” etc. Strijdbaar en vreedzaam.

Zoals inmiddels gebruikelijk waren we weer met veel meer dan LWS, 150 antifascisten tegenover zo’n 40 mensen van LWS. Helaas had de ME een linie op aanzienlijke afstand gevormd waardoor we erg ver van hun evenement maar omdat de hele straat afgezet was was de complete focus van omstanders op ons en niet op hun. Zo’n klein groepje mensen onder een partytent valt dan natuurlijk totaal niet op.

Als afsluiter wil ik nog een tip meegeven aan de organisatoren van LWS:

Ik weet dat jullie niet gaan stoppen, maar met je evenement vertrekken uit Utrecht is wel een goed plan. We hebben al 3 keer laten zien dat we met meer zijn en dat we strijdbaarder zijn. Tyf op met je extreem rechtse vriendjes.