Pegida vs Utrecht

Ik had mij voorgenomen om iedere week een blog te schrijven. Door mijn huidige leefomstandigheden en bezigheden lukt dat niet altijd.

Toch voelde ik gisteren de enorme drang om weer wat woorden op papier te zetten.

Reden daarvan was een bericht van DUIC, De Utrechtse Internet Courant.

Zij melde namelijk dat Pegida een “demonstratie” had gehouden in Utrecht waarbij een Koran werd verscheurd.

Het meest opvallende aan dit bericht was dat er expliciet vermeld werd dat burgermeester Sharon Dijksma de voorwaarde stelde dat dit niet publiekelijk bekend werd gemaakt om ‘wanordelijkheden’ te voorkomen.

De gemeente Utrecht stelt dus dat fascisten hun zegje moeten kunnen doen maar tegelijkertijd ontnemen ze ons het recht op demonstratie door middel van geheimhouding.

Was deze demo niet geheim gehouden door de lokale overheid (en Pegida werkt daar dus aan mee), dan hadden er waarschijnlijk honderden moslims en antifascisten gestaan om Pegida voor de zoveelste keer de stad uit te jagen.

Pegida en Utrecht hebben namelijk een speciale band.

Voorman Wagensveld van Pegida ging in 2015 onder pseudoniem “Edwin Utreg” demo’s organiseren, waarvan de eerste in Utrecht.

Honderden antifascisten kwamen daar toen op af, een mengelmoes van anarchisten, communisten, moslims en Utrecht Hooligans.

Het Vredeburg in Utrecht was niet zo vredig die dag, fascisten waren niet welkom.

In de jaren daarna werd iedere Pegida demonstratie in Utrecht verstoord door antifascisten en de lokale moslimgemeenschap, hetgeen veel politie inzet behoefde. Zo werd Pegida in Lombok bekogeld met stenen en bierblikken, werden ze in Zuilen verjaagd en werd de halve wijk afgebroken en vorig jaar in de wijk Lombok was een groep antifascisten aanwezig, maar Pegida kwam niet opdagen. Begrijpelijk dus dat er extra eisen gesteld worden bij een demonstratie van Pegida.

Wat vooral steekt in dit verhaal is dat Sharon Dijksma claimt een burgermeester voor iedereen te zijn, als trotse PvdA’er staan bij haar o.a. recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting voorop, en daar is iets voor te zeggen.

Ja, iedereen moet kunnen demonstreren, dat is een grondrecht en daar sta ik zeker achter. Recht op demonstratie geeft ook recht tot tegendemonstratie, dus beide geluiden kunnen worden gehoord.

Vrijheid van meningsuiting vind ik zo’n hekel punt, want wanneer is iets een mening?

Ik ben bijvoorbeeld van mening dat iedere discriminerende ideologie geen mening is, het is ideologische theorie waarop een mening word gebasseerd en is niet per definitie gebasseerd op de waarheid.

In die optiek zou een Pegida demo dus niets met vrijheid van meningsuiting te maken hebben en dus vallen onder propaganda. 

Het uit de publiciteit houden van zo’n fascistische demo ontneemt mensen het recht om tegengeluid te laten horen.

Hiermee laat burgermeester Dijkstra dus duidelijk blijken dat zij en haar partij PvdA fascisme faciliteren en dat, beste Sharon, laten we niet zomaar over onze kant gaan.

Verwacht het ergste.